Коензим Q10

Коензим Q10

Какво е коензим Q10?

Коензим Q10 (CoQ10) е вещество, подобно на витамин. CoQ10 се намира във всяка клетка на нашето тяло. Клетките го използват, за да генерират енергия. Коензим Q10 функционира и като мощен антиоксидант, за да помогне в борбата със свободните радикали, които могат да увредят клетките и ДНК-то.

За съжаление с напредване на възрастта тялото ни произвежда по-малко и по-малко CoQ10. Хората с определени здравни състояния, включително диабет, болест на Паркинсон и сърдечни проблеми, са склонни да имат ниски нива на коензим Q10. Не е известно дали даденото заболяване причинява дефицит, или дефицитът първо се появява, което провокира по-бързото заболяване на клетките.

CoQ10 естествено присъства в малки количества в голямо разнообразие от храни. Нивата му са особено високи в органни меса, като сърце, черен дроб и бъбреци, както и в говеждо месо, соево масло, сардини, скумрии и фъстъци.

Коензимите помагат на ензимите да работят, за да смилат храната и да извършват други процеси в тялото, а също така и да защитиват сърцето и скелетните мускули.
В днешно време коензим Q10 се предлага на пазара в повечето аптеки и магазини за здравословни храни и като хранителна добавка. Той е известен също като Q10, витамин В10, убихинон или убидекаренон.

За какво се използва Q10?
Направени са много изследвания около коензим Q10. Някои от тях сочат, че може да помогне при проблеми със сърдечна недостатъчност, както и при рак, мускулна дистрофия и пародонтоза. Има хора, които са на мнение, че убихинонът дава енергиен тласък и ускорява възстановяването от физически упражнения. Други приемат CoQ10, защото казват, че им съдейства за намаляване на ефекта на лекарства, които мога да навредят на сърцето, мускулите и други органи.

Може ли коензим Q10 да помогне за защитата и възстановяванетнето на Вашата кожа?

Коензим Q10 е сравнително нов за индустрията за грижа за кожата. И все пак неговата стойност за общото здравословно състояние и храненето е доста добре позната и добре проучена.

Витамин В10 има поне две важни роли в организма, както споменахме вече. Първо, той е една от основните брънки от биохимичния механизъм, който произвежда биологичната енергия в клетките. Второ, CoQ10 е антиоксидант. Q10 помага да неутрализира вредните свободни радикали, които са една от причините за стареенето. При идеални условия, тялото може да произвежда толкова Q10, от колкото се нуждае. Въпреки това, различни фактори, като стареене, стрес и някои лекарства, може да намалят нивото на коензима в тялото. В резултат на това се наблюдава редуциране на способността на клетките да издържат на стрес и се регенерира спад. За съжаление нивата на убидекаренон в организма почти неизбежно намаляват с възрастта. В действителност коензим Q10 е смятан за един от най-точните биомаркерите на остаряване, тъй като неговият спад се корелира много добре с процеса на стареене. Някои проучвания установяват, че гризачи, третирани с допълнителен Q10 са живели до 30 процента по-дълго, отколкото техните нелекувани колеги. Пълните ефекти на добавките на витамин В10 върху човешкото дълголетие остават неизвестни.

 Но какво може да направи коензим Q10 за Вашата кожа?

Теоретично погледнато, CoQ10 (в кожен крем, например) може да бъде полезен. При повечето хора над тридесет години нивата на коензим Q10 в кожата са под оптималното, което води до по-малка способност да произвеждане на колаген, еластин и други важни кожни молекули. Освен това по-бедната на CoQ10 кожа е в състояние да бъде по-податлива на пагубното влияние на свободните радикали. Коензим Q10 може да стимулира възстановяването на кожата и намаляването на вредата от свободните радикали. Допълнителен бонус е, че Q10 е малка молекула, която може сравнително лесно да проникне в клетките на кожата.

Много компании използват q10 в своите козметични продукти, заради теоретичните положителни ефекти, които има върху кожата. Сред най-окуражаващите проучвания е едно изследване от 1999г. на германски учени, които съобщават, че дългосрочната употреба на коензим Q10 намалява бръчките около очите.
Дори и коензим Q10 да е 100 % ефективен при лечение на стареенето на кожата, както се твърди, не е ясно дали най-популярните продукти, които се рекламират на пазара, съдържат достатъчна концентрация на активния коензим. Имайте предвид, че CoQ10, точно като витамин С, може да се инактивира от кислород от въздуха, затова имайте едно наум, когато купувате продукти, съдържащи Q10. Доверявайте се марки с добра репутация и съдържание на естествени активни съставки.

За какво друго помага коензим Q10?

Сърдечна недостатъчност
Ако имате сърдечна недостатъчност, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете, каквато и да е количество коензим Q10. Няма силно доказателство, че витаминитe или други добавки са в състояние да помогнат за лечение на сърдечна недостатъчност. Те се използват заедно с медицинско лечение на сърдечна недостатъчност, а не вместо него. Най-вероятно ще чуете за добавки на коензим Q10, която се взима при наличие на сърдечна недостатъчност, но не е 100% доказано, че облекчава симптомите.

Рак
През 1961 г. учени установяват, че хората с рак имат ниски нива на коензим Q10 в кръвта си. Те откриват в много малки количества Q10 при хора с миелом, лимфом и рак на гърдата, белия дроб, простатата, панкреаса, дебелото черво, бъбреците, главата и шията. Някои изследвания предполагат, че Q10 помага на имунната система и може да бъде полезен като вторично лечение на рак.

  • Q10 може да предппази антитуморното лекарство доксорубицин да окаже отрицателно влияние върху сърцето.

  • Три проучвания, направени в САЩ, разглеждат използването на коензим Q10 заедно с конвенционално лечение за рак. В изследванията участват общо 41 жени с рак на гърдата. И в трите проучвания се забелязва подобряване на състоянието на жените, въпреки че Националният институт по рака в Америка определя силата на доказателствата за положителния принос и на Q10 върху рака като слаба.

Други проучвания в противовес

Има и изследвания, които не поддържат тезата за полезния ефект на коензим Q10 за пародонталната(на венците) болест, мускулната дистрофия или възстановяването след упражнения и тренировка.

Коензим Q10 е важна част от всяка наша клетка и трябва да се стремим да го запазим в максимални нива, колкото се може по-дълго време. Редуцирането му е неизбежно, както е неизбежен и процеса на остаряване, но набавянето на витамин В10, под една или друга форма, е въпрос на личен избор.