Масло от бензое – от древността до наши дни – част 1

Масло от бензое – от древността до наши дни

Етеричното масло бензои има много полезни харакеристики, които влияят положително върху здравето. Сред най-разпространените са неговите антидепресантни, газогонни, сърдечно, дезодориращи, дезинфектантни, релаксанти, диуретични, отхрачващи, антисептични, стягащи, противовъзпалителни, противоревматични и седативни свойства.

Бензое маслото е било използвано в продължение на хиляди години. Открити са случаи на употребата му в някои от най-старите цивилизации на света, особено в техните религиозни церемонии и лекарства, главно поради неговите антидепресантни, дезинфектантни и ароматни характеристики.

Етеричното масло от бензое е със златист цвят, ароматно е и смолисто и се получава от смолата на дървото Benzoin, чието научно наименование е Styrax Benzoin. Неговите главни компоненти са бензил бензоат, бензоена киселина, бензалдехид кониферил бензоат, канелена киселина и ванилин. Този последен компонент придава на маслото ванило-подобен аромат.

Съвременните изследвания установяват редица лечебни свойства на маслото от бензое, някои от които са изброени по-подробно отдолу.

Масло от бензое и полезните му характеристики

  •  Антидепресантни и сърдечни свойства

Етеричното масло от бензое повдига духа и настроението. Ето защо то е било и все още е широко използвано в религиозни церемонии в много части на света. Маслото се прилага в ароматни пръчици и други подобни съоражения и вещества, които когато изгарят, в дима им се долява характерния аромат на бензое маслото. Молекулите на компонентите на това масло, заедно с инхалаторен дим, когато попаднат в ноздрите ни и са засечени от нашите рецептори за миризма, предават своите ефекти към мозъка, като по този начин се стимулира нервният център. Маслото има силата да създава чувство за топлина, насърчава сърдечния ритъм и подобрява кръвообращението. Тези свойства на маслото от бензои са открити много отдавна и са използвани, за да се създаде настроение за празнуване при дадено събиране.

  • Релаксантна и седативна употреба

Бензое маслото, освен че действа като стимулант и антидепресант от една страна, е релаксант и притежава седативни свойства от друга. То облекчава състоянието на тревожност напрежение, нервност и стрес. Всъщност маслото възвръща разстроените нервна и невротична система към нормалното им състояние. Ето защо в случаи на депресия бензое маслото дава усещане за възвисено настроение и в случай на тревожност и стрес - релаксира хората. То има и успокоително въздействие. Успокояващият му ефект е и причината, поради която маслото от бензое може да се използва от студенти, по-специално по време на изпити, когато възнамеряват да учат през нощта.

  • Помага при рани

Маслото от бензое е описвано като агент, който предпазва отворени рани от инфекции. Това невероятно качество на бензое маслото е известно от векове и случаи на такова негово приложение са били открити в останките на много от старите цивилизации по света.

  •  Антиспетични и дезинфектиращи приложения

Маслото е един много добър антиспетик и дезинфектант. Компонентите като бензалдехид, бензоена киселина и бензилбензоат са много ефективни антибактериални, бактерицидни, фунгицидни и антивирусни вещества. Дори и степента, в която димът се разпространява върху изгарянето прави зоната дезинфекцирана от микроби. Когато бензое маслото е положено върху рани външно, предотвратява от развитие на сепсис.

Лечебните характеристики на полезното масло от бензое са известни още от дълбока древност, запазили своята традиция на ценно приложение до наши дни. Бензое маслото действа антидепресантно, релаксиращо, успокояващо, седативно, антисептично, дезинфектиращо, помага при рани и влияе положително върху сърцето. Това далеч не са всички положителни влияния на маслото, както сами можете да предположите. Ако искате да се информирате и за останалите, прочетете и втора част на нашия материал.

Следва продължение...