Масло от бензое – от древността до наши дни – част 2

Масло от бензое – от древността до наши дни

В първа част на нашия материал за етеричното масло о бензое ви информирахме за лечебните му характеристики, които са известни още от дълбока древност, запазили своята традиция на ценно приложение до наши дни. Научихте, че бензое маслото действа антидепресантно, релаксиращо, успокояващо, седативно, антисептично, дезинфектиращо, помага при рани и влияе положително върху сърцето. Но има и още благоприятни влияния, за които предстои да разберете, ако прочетете надолу.

Масло от бензое и полезните му характеристики

  • Газогонни свойства

Етеричното масло от бензое има газогонни свойства. То помага при отстраняването на газовете от стомаха и червата и облекчава надуването им. Това е провокирано благодарение на релаксиращите ефекти на маслото. Бензое маслото отпуска мускулното напрежение в коремната област и спомага газовете да преминат навън. По този начин се въздейства благоприятно на храносмилането и се подобрява апетитът.

  •  Дезодоращи приложения

Бидейки изключително богато на аромат, маслото е широко използвано като дезодорант за стаи и за тялото. Димът на бензое изпълва стаите с хубав аромат и прогонва лошите миризми. Смесено с вода за вана и масажни масла, или ако се прилага директно върху тялото, убива телесният аромат, както и микробите, които причиняват миризмата. В стари времена, жените в някои части на света, използвали маслото, за да опушват косата си, за да мирише тя добре. Ароматизиращото качество на маслото се дължи на наличието на производни на бензен пръстена (шестоъгълен ненаситен пръстен от шест въглеродни атоми, присъстващи в бензена и много други ароматни молекули).Всъщност бензенът е цикличен въглеводород и като всички други циклични органични съединения, е ароматен по природа.

  •  Адстрингентни ефекти

Етеричното масло от бензое има стягащи свойства, които подсилват мускулите и кожата. Ако се смесва с вода и се използва като вода за уста, укрепва венците. Това стягащо свойство е много полезно за фейслифтинг и за намаляването на бръчките по кожата.

  • Отхрачващо действие

Бензое маслото, бидейки топло и дезинфектциращо в природата, се слави и като отлично отхрачващо средство. Това помага за отстраняване на кашлица от дихателната система, включваща трахеята, бронхите и белите дробове и облекчава конгестията. Така се провокира и насърчаването на по-добро дишане. Успокояващите свойства на маслото съдействат за отпускане и предизвикване на сън на пациенти, които не могат да спят, поради изключителни задръствания на дихателната система, породени от кашлица и простуда. Благодарение на това му качество, маслото се прилага и в балсами, пулверизатори и т.н.

  •  Диуретични характеристики

Маслото има диуретични свойства, което означава, че насърчава и улеснява уринирането, както по честота, така и по количество. По този начин се спомага за отстраняване на токсични вещества от кръвта. Уринирането също съдейства за понижаване на кръвното налягане, намаляване на теглото и подобряване на храносмилането.

  •  Противовъзпалително приложение

Етеричното бензое масло е противовъзпалително по характер и успокоява сърбежа по тялото в случай на шарка, обриви и други. То също така помага за успокояване на възпаления на храносмилателната система, причинени поради прекомерно поглъщане на пикантни храни.

  • Антиревматични и антиартритни свойства

Това са две от най-използваните приложения на маслото от бензое. То осигурява много добро облекчение на болката при ревматизъм и артрит, когато се прилага външно, поради лесното усвояване на бензил компоненти в него през порите на кожата. Маслото се използва в редица антиартритни балсами.

  •  Други положителни ефекти

Предотвратява и лекува напукване на кожата и причиняването на рани. Стимулира секрецията на ензими и хормони като инсулин от ендокринните жлези като панкреаса, като по този начин се намалява нивото на кръвната захар и се регулират други метаболитни функции.

  •  Няколко думи за повишено внимание:

Бензенът и неговите производни, въпреки че са силно ароматни, са и токсични в природата. Следователно, поглъщане или вдишване в прекомерни количества може да предизвика гадене, повръщане, главоболие, както и липса на кислород в кръвта, така че трябва да се избягва.

Смесване с други етерични масла

Етеричното масло от бензое се съчетава с масла от портокал, кориандър, тамян, бергамот, хвойна, лавандула, лимон, смирна, роза и сандалово дърво.

Древното и полезно масло от бензое се харатеризира с дезодориращи, газогонни, адстрингентни, отхрачващи, диуретични, противовъзпалителни, антиревматични и антиартритни свойства и се смесва отлично с много етерични масла. Ако сте пропуснали някои от останалите му благорпиятни влияния върху нашия организъм, прочетете първа част на статията ни.