Масло от евкалипт – с какво и как ни помага - част 1

Масло от евкалипт – с какво и как ни помага?

Някои основни предимства, касаещи нашето здравето, с което уханното масло от евкалипт ни помага, включват способността му да стимулира дихателната функция, укрепва имунната система, защитава кожата. То също така намалява напрежението и тревожността, поддържа по-ниски нивата на кръвната захар, премахва възпалението и се бори срещу бактериалните инфекции.

Какво представлява растението евкалипт?

Евкалиптът всъщност се отнася до голям род цъфтящи дървета, с има над 700 различни вида, повечето от които се намират в Австралия и Нова Зеландия. Въпреки това някои от най-разпространените видове може да се открият и на територията на цяла Югоизточна Азия. Благодарение на разнообразните приложения на евкалипта, той е натурализиран в различни други тропически и умерени райони по целия свят. Повечето видове евкалипт варират от големината на малък храст до средни цъфтящи дървета. Всички видове имат листа, които са покрити с мастни жлези, на които се дължат и по-голямата част от ползите за здравето. Странно, но се оказва, че родината на евкалипта е Южна Америка, въпреки че в момента той е ендемичен вид в този регион. Това полезно растение е било използвано в продължение на хиляди години от коренното население там.

Евкалиптовото масло със сигурност е най-полезният продукт, извличан от евкалиптовите дървета, въпреки че кората и листата от своя страна са също високо ценени от някои култури. Евкалиптовият чай е много популярен за лечение на редица заболявания. Листата на растението сами по себе си са важни източници на храна за някои животински видове в Австралия и Нова Зеландия, сред които попадат добре познатите ни и обичани коали. Бързият растеж на евкалипта го прави ценен източник на дървесина. Той също така се смята за инвазивен вид в някои области, защото дърветата са издръжливи и могат бързо да изпреварят местните популации на по-бавно растящите растения. Популярността на евкалипта в различни форми не може да се отрече, така че нека да разгледаме по-подробно някои от неговите важни и незаменими ползи за здравето.

Масло от евкалипт – с какво и как ни помага?

Дишаме здравословно

Листата от евкалипт и свежото евкалиптово масло са били използвани от поколения като панацея за всякакви дихателни проблеми, особено при отстраняване на катар от дихателните пътища. Активните съставки в евкалиптовите листа действат като отхрачващо средство, помагат за отстраняване на излишните храчки и слуз от синусите и дихателните пътища. Те съдействат и за премахване на естествената среда за развитие на бактерии и други патогени, в която те обикновено се размножават и разпространяват. От гледна точка на бронхита, обикновената настинка и дори симптомите на грип, евкалиптовите листа и екстракти често се препоръчват за хора, които търсят билкови или други естествени средства за борба с общите условия, провокиращи разболяване.

Поддържа имунната системa

Мощните ефекти от евкалипта са широко изследвани и отделно от неговото пряко въздействие върху дихателната система, полезният чай и масло от евкалипт се препоръчват, за да предпазят тялото от голямо разнообразие от бактериални инфекции. В това число влизат Е. Coli (бактерия, живееща в дебелото черво на топлокръвни животни) и кандида албиканс (гъбична инфекция), последната от които може да доведе до сериозни последици. Ако имунната Ви система е изложена на риск от друго заболяване или е отслабена като резултат от нараняване или умора, евкалиповият чай може да действа като естествен бустер за имунитета Ви.

Евкалиптът и в частност неговото масло, в правилни дози, ни помагат при респираторни проблеми и поддържат имунната ни система. Разбира се, това далеч не са всички ползи на уханното масло от екалипт. Ако искате да узнаете за останалите приноси на евкалипта за здравето, прочетете и следващата ни статия.

Следва продължение...