Масло от евкалипт – с какво и как ни помага - част 2

Масло от евкалипт – с какво и как ни помага?

В първа част на нашата статия Ви запознахме с някои основни характеристики на евкалиптовото дърво и неговите присъщи свойства и приложения. Информирахме Ви и за ползите на ароматното масло от евкалипт и незаменимите му функции при облекчаване на респираторни проблеми и поддържане на имунната система. Вижте какви са останалите благотворни влияние на мощното масло от евкалипт.

Масло от евкалипт – с какво и как ни помага?

Стрес и тревожност

Когато хората започват да чувстват натиска на метежа на съвременния свят, те в много случаи са така претоварени, че се обръщат към различни лекарства, за да се успокоят и да си помогнат. Разбира се, има широк спектър от други естествени средства, сред които попада и евкалиптът, които не само не вредят, а влияят изключително благотворно. Естествените седативни и успокояващи ефекти от евкалипта могат да бъдат използвани по много причини. Евкалиптовият чай специално се препоръчва за тези, които страдат от хроничен стрес. Хормоните на стреса в организма може да направят така, че доведат до хаос на Вашия метаболизъм и общото здравословно състояние. Затова намаляването на тези потенциално опасни стресови хормони и облекчаването на психическото напрежение може да се окаже желан и чудесен страничен ефект просто от една добре сварена чаша евкалиптов чай.

 Здраве за кожата

Естествените антибактериални свойства на евкалипта го правят идеален за защита на кожата. Триенето на евкалиптовите листа върху кожата е възможно да подействат като решение на момента, но използване на масло от евкалипт върху раздразнена или инфектирана кожа, работи много по-бързо и по-ефективно. Въпреки това, важно е да се отбележи, че евкалиптово масло е изключително силно и е възможно да бъде токсично, ако се консумира в неразреден вид. Винаги използвайте носещи масла (от зеленчуци) и избягвайте директната консумация при употреба на евкалиптово масло върху кожата.

Контрол на диабета и превенция

Въпреки че точният химичен път е неизвестен, изследванията показват, че варенето на евкалиптиви листа под форма на чай може да бъде ефективна превантивна мярка или сполучливо лечение на диабет. Независимо дали вече сте в състояние на развита форма на диабет, или се опитвате да изградите пожизнен начин на живот, за да предотвратите появата му, пиенето на 1-2 чаши от чай от евкалипт всеки ден може да окаже една чудесна стратегия. Препоръчително е да говорите с лекаря си преди да го използвате по този начин, защото способността на чая да понижава кръвната захар може да бъде опасно в зависимост от това какъв тип диабет имате или сте изложени на риск от появата му.

 Противовъзпалително действие

Евкалиптът е естествено противовъзпалително вещество, така че консумацията му е в състояние да направи чудеса – от облекчаване на леки болки и страдания, до защитиване на сърцето. Евкалиптовият час често се препоръчва за хора, които страдат от астма, както и такива с проблеми като артрит и хронична мускулна треска. Ако имате лека контузия, пийте евкалиптов чай или използвайте масло от евкалипт и наблюдавайте как болката изчезва. Чрез намаляване на възпалението в кръвоносните съдове и артериите, също така можете да защитите здравето на сърцето и да намалите вероятността от развитие на атеросклероза. По този начин евкалиптът Ви предпазва от инфаркти и инсулти.

Няколко последни думи като предупреждение

Както бе споменато по-горе, евкалиптовото масло е изключително силно и всъщност е отровно в неразреден вид, особено за малки деца. Винаги се консултирайте с медицински специалист преди да го добавите към Вашата диета и наблюдавайте реакциите на организма си. Мощните ефекти от евкалипта могат да бъдат интензивни и затова маслото не се препоръчва на всички.

Полезното масло от евкалипт, в правилни дози, ни помага при респираторни проблеми, поддържа имунната ни система, облекчава състояния на стрес и тревожност, прави кожата ни здрава, спомага за контрол на диабета и действа противовъзпалително.