Масло от макадамия – действие и предимства – част 1

Масло от макадамия - действие и предимства

Може да сте запознати с ядките от макадамия, които са една от най-популярните сортове ядки, поради техния богат вкус и висок хранителен профил. Онова, което е още по-ценно, е маслото от макадамия. То се извлича от ядките и има редица приложения. Съставът на мастните киселини на полезното масло от макадамия го прави изключително ценно като растително масло за пържене или готвене. То се състои от почти 60% олеинова киселина, както и от значителни нива на палмитолеинова киселина и по-малки количества линолова киселина. Въпреки че много хора смятат, че "мазнините" са лоши за тялото, истината е, че имаме нужда от някои мононенаситени мазнини, за да балансираме нивата на холестерола и да гарантираме безпроблемното функциониране на телата ни. Маслото от макадамия се предлага на много места по света, въпреки че не е толкова популярно, колкото другите алтернативни растителни масла.

Полезното масло от макадамия има ярък до малко кехлибарен цвят и запазва леко орехов вкус, който е присъщ и на ядките. От гледна точка на употребата маслото от макадамия се използва за кулинарни приложения (обикновено като масло за пържене), но и в някои козметични продукти за коса и кожа. Съставът на киселината го прави много стабилно, поради което е толкова високо практично за козметичните приложения. Сега, нека да разгледаме по-отблизо някои от важните ползи за здравето на ценното масло от макадамия.

Ползи за здравето на масло от макадамия

Ползите за здравето на масло от макадамия са следните:

  • Сърдечно здраве

Маслото от макадамия се отличава с високо съдържание на полезни мастни киселини, което го прави  по-добро от много други масла, дори от маслиновото масло, което толкова много хора хвалят. Триглицеридите са основни мазнини в кръвта, които могат да бъдат много опасни за сърцето ви, тъй като запушват артериите, повишават шансовете ви за атеросклероза, инфаркти и удари. Високото съдържание на олеинова киселина в маслото от макадамия (дори в по-високи нива от маслиновото масло) прави необходимото за повторно балансиране на нивата на холестерола и реално намалява нивата на триглицеридите в кръвта. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са най-често обсъжданите мазнини и в идеалния случай в телата ни ще има равновесие. Маслото от макадамия осигурява този баланс, което го прави оптимално за човешкото тяло като източник на тези мазнини.

  • Енергийни нива

Въпреки че ползите за здравето за сърцето и баланса на холестерола са ясни, макадамия ядките също имат изключително висок брой калории, които представляват бърз тласък на енергия за тялото. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни с дозата на ядките и маслото от макадамия, които консумирате, тъй като може бързо да съдействат за наддаване на теглото и затлъстяване, водещи до списък от здравни рискове.

Най-важните ползи за здравето на маслото от макадамия включват способността му да понижава нивата на триглицеридите, да подобрява здравето на сърцето, да увеличава енергийните нива, да регулира храносмилателния процес, да помага на страдащите от целулиеви заболявания, да подобрява здравето на костите, да стимулира циркулацията, да защитава очите, да предотвратява хронични заболявания и да оптимизира имунната система и други защитни системи. За някои от ползите на маслото от макадамия ви разказахме в настоящата част, а за останалите в продължението по темата.