Масло от макадамия – действие и предимства – част 2

Масло от макадамия - действие и предимства

Най-важните ползи за здравето на маслото от макадамия включват способността му да понижава нивата на триглицеридите, да подобрява здравето на сърцето, да увеличава енергийните нива, да подобрява храносмилателния процес, да помага на страдащите от целулиеви заболявания, да подобрява здравето на костите, да стимулира циркулацията, защитава очите, предотвратява хронични заболявания и оптимизира имунната система и други защитни системи. За някои от ползите на маслото от макадамия ви разказахме в предходната част, а за останалите в продължението по темата.

Ползи за здравето на масло от макадамия

Ползите за здравето на маслото от макадамия са следните:

  • Антиоксидантен потенциал

Изследванията показват, че маслото от ядки макадамия съдържа високо ниво на антиоксиданти, включително токотриеноли, които могат да окажат мощен ефект върху цялостното здраве на организма. Антиоксидантите са молекули, които неутрализират свободните радикали - опасните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които могат да причинят широк спектър от хронични заболявания, включително рак, апоптоза и клетъчна мутация. Високото съдържание на антиоксиданти в полезното масло от макадамия го прави чудесно допълнение към вашата имунна система и може да помогне за изчистването на цялата ви система.

  • Здраве за очите

Някои от антиоксидантите в маслото от макадамия са свързани с повишаване на здравето на очите, а именно чрез предотвратяване на макулна дегенерация и забавяне на развитието на катаракта. Това се постига чрез същия процес на неутрализиране на свободните радикали, като останалите антиоксидантни ефекти на маслото от макадамия.

  • Грижа за кожата

Един от другите антиоксиданти в маслото от макадамия, сквален, е рядък и има особено силно въздействие върху кожата ни. Скваленът е естествен антиоксидант в организма ни, но добавянето на повече масло от макадамия може да помогне за намаляване на оксидативния стрес върху мазнините и кожата на организма, което съдейства за предотвратяване на бръчки, възрастови петна, бавно излекуване и други признаци на стареене.

  • Бръснене и овлажняване

Въпреки че е подобно на гореспоменатите ползи за кожата, маслото от макадамия може да бъде чудесен начин за хидратиране на кожата ежедневно, особено за мъже, които редовно се бръснат. Вместо да използва традиционните масла за бръснене, гладката, противовъзпалителна природа на макадамичното масло успокоява кожата, като я оставя здрава и овлажнена.

  • Здраве за косата и устните

Богатото съдържание на киселина в маслото от макадамия също го прави полезно за вашата коса. Смесването му с натурални шампоани може да помогне за увеличаване на блясъка и здравето на косата ви и укрепва фоликулите в техните легла, намалявайки косопада. Можете също така да направите естествен балсам за устни с масло от макадамия и пчелен восък, за да повишите значително външния вид и здравето на устните си. Бързите лечебни свойства помагат на устните да се възстановят и да се намали възпалението при рани.

Предимства при готвене
Маслото от макадамия има по-висока точка на пушене в сравнение с други растителни масла, като зехтин. Ето защо, когато готвите с маслото от макадамия, далеч по-малко вероятно е да изгорите полезните мазнини. Това също така ще помогне да запазите вкуса на маслото, което е приятно и полезно за много ястия, особено когато се използва като салатно масло.

Няколко думи за повишено внимание

Както споменахме по-рано, имайки високо ниво на мазнини в тялото, дори ползотворни, маслото все пак може да доведе до увеличаване на теглото. Много хора ще свържат маслото от макадамия със самите ядки, които имат шокиращи 718 калории на 100 грама, и това е свързано с повишаване на теглото като резултат. Също така е известно, че маслото от макадамия е причина за запек в ограничени случаи. И накрая, за тези, които страдат от алергии от ядки, маслата не винаги причиняват алергични реакции, но в някои случаи може да се стигне до такава. Консултирайте се с медицински специалист преди да направите каквито и да било големи промени в диетата си, режима на добавката към здравето или в стилата на готвене.